Alergeny v potravinách

Seznam potravinových alergenů, které musí být dle evropské směrnice 1169/11 EU označeny:

  1. Obiloviny obsahující lepek – zahrnuje produkty z těchto obilovin:
    • Pšenice
    • Žito
    • Ječmen
    • Oves
    • Špalda
    • Kamut* (včetně jejich hybridních odrůd)
  2. Korýši a výrobky z nich – mezi vysoce rizikové potraviny.
  3. Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny s vysokým rizikem alergické reakce.
  4. Ryby a výrobky z nich.
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich – vysoce alergenní potravina.
  6. Sója a výrobky z ní.
  7. Mléko a výrobky z něj – patří mezi vysoce rizikové potraviny pro alergiky.
  8. Skořápkové plody – zahrnuje všechny druhy ořechů:
    • Mandle
    • Lískové ořechy
    • Vlašské ořechy
    • Kešu
    • Pekanové ořechy
    • Para ořechy
    • Pistácie
    • Makadamie
  9. Celer a výrobky z něj.
  10. Hořčice a výrobky z ní.
  11. Sezamová semena a výrobky z nich.
  12. Oxid siřičitý a siřičitany – při koncentraci vyšší než 10 mg/kg nebo 10 mg/l.
  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj.
  14. Měkkýši a výrobky z nich.

*Kamut je starobylý druh pšenice, který nebyl ovlivněn moderními zemědělskými postupy. Oproti současným odrůdám si uchoval více živin a charakteristickou chuť, která není podřízena vysokým výnosům.